sobota, 27 lutego 2021

Warsztaty: Pizza jest dobra na wszystko!

Dzisiejsze warsztaty zaczęliśmy wbrew tradycji od zajęć w sali, a to dlatego że dziś piekliśmy pizzę, a żeby była pizza to najpierw trzeba zagnieść ciasto, a ciasto musi mieć czas, aby dobrze wyrosnąć. 

I tak się właśnie dziś stało: 

Przygotowaliśmy rozczyn i zagnietliśmy ciasto, a potem okryliśmy je i zostawiliśmy w ciepłym miejscu. To była wspaniała zabawa, lepsza nawet niż plastelina;-)



A kiedy ciasto sobie rosło, my mieliśmy czas na szaleństwa na górce, przejażdżkę Balbinką i wspólną zabawę!


Potem wróciliśmy do sali, aby napić się ciepłej herbatki. Okazało się też, że nasze ciasto już pięknie wyrośnięte i dalej możemy działać i tworzyć, to na co tak niecierpliwie czekaliśmy: pizzę, a dokładniej pizzarette czyli małe, takie mini-pizze, na których każdy z nas mógł układać swoje ulubione dodatki, które tez sami pokroiliśmy, starliśmy i rozgnietliśmy! Zobaczcie sami jak nam poszło:


Wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy aż w końcu będziemy mogli spróbować tego, co stworzyliśmy i wiecie co? Było przepyszne!!!


Do zobaczenia za tydzień!

Za tydzień będziemy tworzyć kolorowe pompony!


Na prośbę rodziców przepis na ciasto do pizzy:

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)

  • 150 ml ciepłej wody

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Świeże drożdże trzymać przez noc w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (ok 40stopni), dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (powinien zwiększyć objętość o ok. 3 razy - jeśli tak się nie stanie powtórz od nowa, natomiast rozczyn z drożdży instant może się tylko trochę spienić). Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie po środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (to najważniejsza częsć całego procesu- ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione)Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką. Kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna UWAGA: najlepiej robić to kilkoma etapami, ciasto na początku "cofa się" ale jeśli odczekamy chwilę będziemy mogli je dalej rozciągać. Pamiętajcie ciasta na piccę nie wałkujemy tylko rozciągamy!Po posmarowaniu ciasta sosem i nałożeniu ulubiony dodatków dobrze jest Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza